Konstnärligt Campus Umeå universitet, Umeå

Fascinerande växters dag 23 maj 2015
Aktiviteter kring Fascinerande växters dag i Umeå organiseras Umeå universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet, Bildmuseet, Arboretum Norr, Bonsaisällskapet

23 maj, kl. 11-17: 
Välkommen till Öppet hus på Konstnärligt campus, Umeå universitet! Hitta oss

En dag i växternas fascinerande värld
Bildmuseet och Sliperiet, Östra Strandgatan 30, Umeå 

pdfFlyer

pdfFascinerande växters dag affisch (pdf)


Fascineras av växterna under hela dagen - Program


Hur kan växter fånga in energi från solljuset?

För att kunna leva, behöver vi mat som vår kropp kan omvandla till energi. Visste du att växter kan producera sin egen mat? Det gör de genom att använda solljus som energikälla! Den biokemiska processen kallas för fotosyntes där växten använder energi från solen, vatten från jorden och koldioxid från luften för att producera organiska ämnen som socker och frigöra syre. Klorofyll är ett grönt pigment som finns i löven inuti små kloroplaster och hjälper till att fånga in energin från solljuset.
Kontakt:
Louise Norén, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., och Carole Dubreuil, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Växthusgas demonstration
Växter producerar mat, virke och andra gods ur ljus och tunn luft. Verkar det omöjligt? Kolla vår koldioxid-mätare där vi kan visa dig hur växterna förbrukar växthusgas. Du kan även ta med din växt hemifrån och se vad det kan göra!
Kontakt:
Zsofia Stangl, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Biobränsle, djurfoder och gödsel ur avfall och avloppsvatten! - forskningsprojektet MicroBioRefine
Världens växande befolkning behöver mer och mer energi. Inom forskningsprojektet MicroBioRefine samarbetar forskare från tre svenska universitet och ett forskningsinstitut med industrin. Målsättningen är att ta till vara koldioxid, näringsämnen och föroreningar från rökgaser och avloppsvatten med hjälp av fotosyntes aktivitet av alger och cyanobakterier. Man jobbar med organismer som förekommer i Sverige och är därmed anpassade till vårt klimat. Biomassan som produceras av dessa mikroorganismer kommer att användas av bioraffinaderier för att producera främst biobränslen, som biodiesel, bioetanol och biogas. Men även djurfoder och biogödsel kan framställas, som kräver mycket energi i produktionsprocessen.
Kontakt:
Christiane Funk, professor, kemiska institutionen, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Forskar grupp av professor Christiane Funk
Research projects Solar fuels, Artificial leaf, Microbiorefine


Undersökning av fotosyntesen
Växter förbrukar koldioxid och producerar syrgas som biprodukt av fotosyntesen. Hur ska man kunna se att detta verkligen händer? Vi kommer med hjälp av en tratt och ett provrör att fånga syret som produceras av vattenpest. Vi kommer även visa att vattenpesten förbrukar koldioxid som finns i vattnet. Allt eftersom den sura koldioxiden förbrukas ökar pH i vattnet. Detta kommer vi kunna se med blotta ögat då vi tillsätter pH-indikatorn BTB.
Kontakt:
Lisa Henriksson, UPSC, kemiska institutionen, forskningsprojekt "artificial leaf"

Fotosyntetisk vatten spjälkning
Att imitera naturlig fotosyntes genom att omvandla solenergi till kemisk energi som lagras i form av vätgas (H2), betraktas som en möjlighet för att lösa den världens växande energibehov. Oxidationen, förbränningen, av molekylärt väte (H2), genererar tre gånger så mycket energi som förbränningen av samma mängd bensin. Ännu viktigare: förbränning av väte skapar enbart vatten som biprodukt och ingen växthusgas. Solar Fuels och Artificial Leaf är två forskningsprojekt som vill skapa hållbara metoder för att omvandla solenergi direkt till bränsle. Man imiterar växternas naturliga fotosyntes för att spjälka vattenmolekyler i vätgas och syrgas. Vätgasen kan sedan användas till bränsle och olika andra nyttigheter.
Vi kommer att visa hur artificiell fotosyntes används för att producera H2 med hjälp av katalysatorer.
Kontakt:
Wai Ling Kwong, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Forskningsprojekt "Artificial leaf"


Grätzel cell "fattigmans" sol cell!
Bygg din egen solcell av mosade blåbär
Med hjälp av gammalt energiglas, solkräm och blåbär gör vi en solcell, och mäter effekten med en voltmeter. 

Läs mer om fotosyntes forskingen vid kemiska institutionen:

Forskar grupp av professor Wolfgang Schröder


Socker och stärkelse i mat
När du är hungrig, äter du bröd, banan, äpple, eller kanske bara en sockerbit? Allt detta ger dig energi som producerades med hjälp av fotosyntes. Är energin i frukter, grönsaker och grödor lagrat i olika ämnen? Om det är så, vilka ämnen handlar det om? Vi kan göra små experiment tillsammans för att upptäcka de gömda energiämnena i mat.
Kontakt:
Junko Takahashi Schmidt, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Somatisk Embryogenes ­ hur tar man fram ett stort antal träd med samma egenskaper?
I Sverige står gran och tall ungefär 90 % av alla skogsprodukter, t ex. timmer och trämassa. Somatisk embryogenes (SE) är en teknik som kan användas för massförökning av fröembryon (zygotiska embryon) från gran och tall. I SE processen kan ett zygotisk embryo producera ett oändligt antal somatiska embryon som kan gro till plantor. Vi kommer att illustrera hur processen genomförs och varför den är viktig för skogsbruket.
Kontakt:
Ioana Gaboreanu, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Izabella Dobrowolska, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Växter vet vart de ska!!

Har du någonsin sett att växter går mot ljuset? Deras blad behöver ljus för att få energi och vi ska visa dig att de kan "se" ljuset och rör sig mot det! Har du någonsin märkt att växters stammar växer uppåt men sina rötter växer nedåt? Vi ska visa dig att växterna vet vad som är upp och vad som är ner!
Kontakt:
Siamsa Doyle, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Den levande matens försvar
Växter producerar kemiska ämnen som ger vår mat smak och färg. IIntressant är att många ämnen från växter som vi använder för matlagning eller i läkemedel, egentligen har utvecklats av växterna under evolutionen för att försvara sig mot infektionssjukdom eller insektsangrepp.
Under Fascinerande växters dag är du välkommen att testa dina smaklökar:
1. Smaka på grönsaker som innehåller glukosinolater (föreningar som rekommenderas för bland annat avgiftning av levern),
2. Tugga bladen från olika videsorter som kan hjälpa dig mot huvudvärk
3. Välj rätt måltidsdryck för en måltid om du råkar krydda din gryta med för mycket chili.

Du får lära dig om kemiska ämnen i växter och deras biosyntes, och hur de lagras i växterna så att dessa kan försvara sig på bästa sättet. Kom och diskutera med oss om levande matens försvarsstrategier. Vi kommer att servera växter och gröna juicer, utvalda för att ge dig en rolig och lärorik smakresa.
Kontakt:
Stefano Papazian och Benedicte Albrectsen, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Fascinerande växter quiz
Utmana dig själv med vår tipspromenad med fascinerande frågor för både stora och små. Hitta svar till frågorna direkt vid våra olika försöksstationer och upptäk en massa med spännande experiment.

Kontakt:
Judith Felten, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., Zsofia Stangl, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Fascinerande växters fotoutställning

Var med rösta på bilder som forskare vid Umeå Plant Science Centres visar i sin fotoutställning. Tre gäster kan vinna fina fotografier. Dragning av vinnaren sker kl 15.30.

 
En fascinerande, färgskiftande logga
sol
Växternas gröna färgen beror på chlorophyll i blad som växten använder för att fånga in solljus. Växter från frön som gror i mörkret blir inte gröna förrän man sätter de i ljus. Groddarna kan bli gröna under bara några timmer. Titta på vår levande Fascinerande växters dag logga i korn som delvis har grott i ljus och delvis i mörker och upptäck hur bladfärgen skiftar från gul till grön under Fascinerande växters dag.
Kontakt:
Judith Felten, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Växternas DNA

Vet du varför en tomat ser annorlunda ut som en blåbär? Varför du har bruna ögon och din bäste vän blåa? Allt det beror på DNA och gener, de bestämmer om bananens form och färgen av ditt hår.
Isolera DNA bara med hjälp av köksgrejer!
Kontakt:
Delphine Gendré, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


pH indikatorfärgämnen hos rödkål (Brassica oleracea)

Antocyaniner är viktiga pigment hos växter. De finns t.ex. i kronbladen hos många blomsterväxter och i frukt som t.ex. blåbär och druvor. Antocyaniner spelar en betydelsefull roll för växternas pollinering och skyddar växtvävnader mot oxidativ stress. Några antocyaniner används inom livsmedelsproduktionen som färgämnen för mat och i tekniska processer för att färga textilier [1, 2]. Antocyaninerna hos rödkål är kända för sin pH beroende färgreaktion och lämpar sig mycket bra som indikatorfärgämnen. Denna aktivitet erbjuder ett tillfälle att genomföra enkla och ofarliga experiment för att lära känna den pH beroende färgreaktion hos rödkålextrakt och lämpar sig bra för barn som har glädje av naturvetenskapliga experiment.
Referenser: [1] Castaneda-Ovando et al., Food Chemistry 113: 859–871 (2009), [2] Cooper-Driver, Phytochemistry 56: 229-236 (2001).
Kontakt:
Thomas Kieselbach, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Hur många färger rymms i en bakteriecell?
Cyanobakterier kallas blågrönaalger, men i själva verket är de bakterier. Man antar att att de är det evolutionära ursprunget kloroplaster som utför fotosyntes i växternas celler. Men cyanobakteriecell är ungefär 50 gånger mindre än en växtcell och även mindre än växtcellens kloroplast. Ta reda på hur många färger vi kan hitta i en liten cell av den blågröna algen Synechocystis sp PCC 6803!

 Kontakt: Kinga Klodawska, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Odling av Salix (vide) för energibruk

Här odlas Salix viminalis i olika näringslösningar för att visa hur Salix utvecklas vid komplett näringstillförsel i jämförelse med lösning med brist, och hur viktigt det är för energiinnehållet.
Försöket görs av studenter på civilingenjörsprogrammet i energiteknik på kursen Energiteknisk biologi.
Kontakt: Anita Sellstedt, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.Se skogen med nya ögon

Skoglig fjärranalys håller på att revolutionera skogsinventeringen.
Ljungbergslaboratoriet vid SLU är ett undervisningslaboratorium med toppmodern utrustning för att avbilda och analysera skogen i 3D.
Mattias Nyström, föreståndare för Ljungbergslaboratoriet visar bland annat hur så kallade drönare, kan användas för att inventera och avbilda skog.
Kontakt: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Bildmuseets bildverkstad

Dagen till ära skapar vi med växt-tema i bildverkstaden. Ta en bild av vårens blommor med din kamera eller mobil. I bildverkstaden skriver vi ut och skapar en gemensam fotoutställning med vårens blommor. Drop-in mellan 12:00-16:00.

Bildmuseets bildverkstad utomhus
På plattan utanför Bildmuseets huvudentré kan du prova på att göra färg från grunden med pigment och ingredienser från växtriket. Gemensamt skapar vi växtinspirerade målningar. Drop-in mellan 12:00-16:00.
Bonsaisällskapet

Bonsai är fascinerande växter - hur kan de vara så små och ändå se så gamla ut? Är de gamla? Jo nog kan de det, men de är ofta inte så gamla som de ser ut. Under 'Fascinerade Växters Dag' kommer vi att visa exempel på bonsai skapade av bland annat våra skogsträd, gran och tall. Vi finns till hands för att förklara hur man gör för att skapa en vision av ett gammalt träd och kan visa hur några av våra bonsai har förvandlats från ett frö eller stickling till en bonsai.

Läs mer om Bonsaisällskapet


Stiftelsen Arboretum Norr
Stiftelsen Arboretum Norr är ett kunskapscentrum för odling av träd och buskar i norra Sverige och vi förvaltar tre olika arboretum (trädsamlingar) varav två är belägna i Umeåregionen. Vid vår monter kommer vi att informera om träd i allmänhet och våra arboretum i synnerhet.
Vid en guidning bland träden i residensparken kommer Arboretum Norrs föreståndare Johnny Schimmel att berätta om vilka intressanta trädslag som finns mitt i stan! Guidningarna startar kl 12 och kl 15 och tar ca en timme. Samling vid vår monter.
Arboretum Norr bjuder på gratis guidning
På söndag, 24 maj bjudas alla på gratis guidning i Baggböles Arboretum Norr kl 12.30. Guidningen kombineras med vårt årliga "Allmänhetens arbetsdag" som startar kl 10.00

Läs mer om Stiftelsen Arboretum Norr


Virkeslära för allmänheten
Erik Walfridsson från SLU ger svar på frågor om virke och träd:

- När och varför krymper och sväller trä?
- Varför blir bräder krokiga och skeva?
-  Kvistigt eller kvistfritt virke, var i trädet hittar man vad?
- Vad har pappersmassa med pasta att göra?
- Påverkas virkets egenskaper av hur fort träden växer?
- Se våra svenska träslag i klossform!


Tider att komma i håg i programmet

kl 12.00 och 15.00: Visning av träd i residensparken
Vid en guidning bland träden i residensparken kommer Arboretum Norrs föreståndare Johnny Schimmel att berätta om vilka intressanta trädslag som finns mitt i stan! Guidningarna startar kl 12 och kl 15 och tar ca en timme. Samling vid vår monter.

kl 11.30, 12.30, 13.30. 14.30, 15.30 Virkeslära för allmänheten
Erik Walfridsson ger korta presentationer om allt som handlar om virke och dess egenskaper

15.30 Presentation av vinnaren för  "Fascinerande växters fototävling"

Föreläsningar, Flexhallen, Bildmuseet

kl 12.00 och kl 15.00:
Ubildningar för ett hållbart samhälle
Thomas Hedlund, kemiska institutionen, Bioresursteknikprogrammet
Johan Lidholm, institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap

 

kl 16.00-16.20:
Vad betyder växterna för oss? - Allt!

Ove Nilsson, professor, Umeå Plant Science Centre (SLU)

kl 16.20 - 16.40:
Hur studerar vi egentligen växter?
Stefan Jansson, professor, Umeå Plant Science Centre (Umeå universitet)

kl 16.40 - 17.00
Hur mycket kol binder skogen?
Torgny Näsholm, professor, Umeå Plant Science Centre (SLU)

Film "Träden och Tiden" kl 11, 12, 13, 14, 15 Black Box, Sliperiet
Tre forskare berättar för ett barn om träd och trädforskning, framför allt forskningen om deras gener.
Producerad av konstnären Sol Morén, Umeå. Musik av Jonas Malte Holmberg, Umeå.Kontakt:
Stefan Jansson, professor, Umeå Plant Science Centre, Institutionen för
fysiologisk botanik This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel. 070-677 23 31

Eva-Maria Diehl
Kommunikatör, Kemiskt Biologiskt Centrum, KBC Umeå universitet
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel. 073-0885731

 


Arrangörer:

Umeå Plant Science Centre UPSC;
www.upsc.se

 

Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå, Skogis, fakulteten för skogsvetenskap; www.slu.se/fakulteter/s

Umeå Universitet
Kemiska institutionen,
Artificial Leaf, Bio4Energy, MicroBioRefine, Solar Fuels; www.solarfuels.eu; www.bio4energy.se
Bioresursteknikprogrammet
Institutionen för Ekologi, miljö och geovetenskap; kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap: www.emg.umu.se

Bildmuseet, www.bildmuseet.umu.se/sv/

Sliperiet, www.sliperiet.umu.se

Arboretum Norr, www.arboretum-norr.se/

Bonsaisällskapet, www.bonsaisallskapet.se

UPSC logo print shottext transp UMU pos slu logo svart web Skogis 100 ar BONSAI T1 logo Arboretum Norr SFU RGB 22pt ALU RGB 22pt Bio4energy rgb