Gör en film om växter och människor och vinn 10 000 kr till klasskassan

I samband med Fascinerande växters dag den 18: e maj arrangerar vi en filmtävling för högstadieungdomar där priset är 10 000 kronor till klassresan.

Vinnaren är utsedd, se filmen här

filmtavling

 

Varför är växter så fascinerande? Varför behöver människor växter? Nu letar vi efter filmskapare i högstadiet som vill ta sig an utmaningen att göra en film på temat växter och människor. Vi hoppas att få se pedagogiska och spännande filmer som visar hur fantastiska och oumbärliga växter är för oss på planeten Jorden!

Tävlingen har koppling till flera ämnen som Kemi, Biologi, Svenska, SO-ämnen, Digitalt skapande, Naturkunskap och Bild och kan därför ingå i undervisningen.

Tips för att skapa en film

Idén är A & O! Lägg mycket tid på ett bra manus. Utveckla din story med inledning, mittparti och avslutning, gärna med en twist! Publiken gillar att bli överraskade. Testa gärna olika kameravinklar och bakgrunder för mer dynamik. Tänk på att närbilder och detaljer är bra att ha när du klipper ihop filmen. Filmkamera är inte nödvändig, det går bra att spela in med

mobil eller surfplatta. För att få en bra bild som inte skakar är det enklast att filma med stativ. Redigeringen kan göras i gratisprogram som TouchCast, Windows movie maker eller iMovie. Ljud och musik kan på ett effektivt sätt förstärka din film, men använd bara musik och ljudeffekter som du har rätt att använda. Det finns många bra filmskolor på nätet där du kan få fler tips.

Regler

•    Alla filmskapare måste gå på högstadiet.
•    Filmbidrag kan göras av allt från en person till en hel klass.
•    Flera bidrag kan lämnas från samma klass.
•    Filmen måste vara producerad specifikt för den här tävlingen.
•    Filmen får vara max 3 minuter lång, inklusive för- och eftertexter och eventuella vinjetter.
•    Du måste ha rättigheter att använda all eventuell musik, bilder och filmklipp i filmen. Regelbrott leder till diskvalificering.

Tekniska specifikationer

•    Vi tar endast emot bidrag via internet (till exempel Vimeo, YouTube etc).
•    Filmen får vara producerad i valfritt format.
•    Spara originalet på din dator. Om din film blir en av de tio bästa kommer vi be dig att skicka in en fil med din film.

Att skicka in ditt bidrag

Skicka länken till ditt bidrag till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast den 30 April 2017. Skriv namnen på de som varit med och gjort filmen samt vilken skola och klass ni/du går i.

Juryn utser 10 finalister och en vinnare. Vinnaren får 10 000 kronor till klasskassan. Juryns beslut kan inte överklagas.

De tio finalistbidragen visas den 18 maj på Fascinerande växters dag i Uppsala där även vinnaren annonseras. Vinnaren går vidare (med samma film) till den nordiska tävlingen med bidrag från Danmark, Finland, Norge och Island och har chans att vinna ett studiebesök på det växtforskningsställe som ligger närmast skolan. Om det inte finns något växtforskningsställe i närheten får klassen istället besök av växtforskare som berättar om vad som är på gång!

Juryn

 

Jenny Jewert
Jenny Jewert
Jenny är journalist, författare och filmproducent med fokus på miljö, vetenskap och politik. Hon har bland annat jobbat med Mattias Klum och Folke Rydén. Läs mer: http://www.jennyjewert.se/

 

Jens Sundstrom
Jens Sundström
Jens är forskare och samverkanslektor på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Hans forskning bidrar till att utveckla ett framtida hållbart jord- och skogsbruk. Jens är koordinator för Fascinerande växters dag i Sverige. Läs mer: https://www.slu.se/samverkan/kontakta-oss/samverkanslektorer/jens-sundstrom-samverkanslektor-bioteknik/

 

Cajsa Lithell
Cajsa Lithell
Cajsa är kommunikatör med fokus på biologi och kemi. Hon skriver filmmanus till högstadieundervisning och populärvetenskapliga texter. Cajsa jobbar också med att illustrera forskning. Läs mer: http://www.redcapdesign.com/

Tävlingen arrangeras av Fascinerande växters dag:

http://www.fascinerandevaxtersdag.se/